Ergoterapi nedir ?
Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle kişinin günlük yaşam aktivitelerine katılımını artırmayı hedefleyen bir sağlık mesleğidir. Doğuştan gelen ya da sonradan gelişen fiziksel, psikolojik, bilişsel hastalığa sahip olan kişiler ile sağlıklı bireylerin daha kaliteli bir hayat sürmelerine ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olan kişi merkezli bir sağlık alanıdır.
Ergoterapi de kişilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre günlük aktivitelerin istenilen düzeylere çıkartılmasıyla günlük yaşama dahil olmaları amaçlanır. Ergoterapi uygulanan kişilere belirli cihazlar ve aparatlar yardımıyla ihtiyaçlarını giderebilmeleri imkanı sağlanır.Ergoterapi okulda, evde, işte, vb. yerlerde kişilerin nasıl uyum sağlanacağını öğreten bir tedavi şeklidir.
Ergoterapistler hangi alanlarda çalışır ?
Nörolojik Rehabilitasyon
El Rehabilitasyonu
Kognitif rehabilitasyon
Geriatrik Rehabilitasyon
Günlük yaşam aktiviteleri eğitimi
Sanal gerçeklik rehabilitasyonu
Yardımcı Teknoloji
Mesleki Rehabilitasyon
Toplum Temelli Rehabilitasyon
Pediatrik Rehabilitasyon
Psikiyatrik Rehabilitasyon
Ergoterapi ünitesi
Gelen nörolojik ve ortopedik hastalarda günlük yaşam aktiviteleri değenlendirmesi( giyinme,yemek yeme, yazı yazma, transferler, yatak içi transfer aktiviteleri, tuvalet-banyo da bağımsızlık vb. ), duyu algı motor (Ayres) entegrasyonu değerlendirmesi , kavrama değerlendirmesi , el içi manipülasyonu değerlendirmesi, el fonksiyon testleri , kas kuvveti ,eklem hareket açıklığı ve duyu değerlendirmesi yapılır. Değerlendirme sonucuda ortaya çıkan problem alanları üzerinden terapatik aktiviteler , günlük yaşam aktiviteleri eğitimi , yardımcı cihaz eğitimi planlarak müdahale planı oluşturlur.